15 Ekim 2014 Çarşamba

MUTLULUĞUN FORMÜLÜ VAR MI?
 
Mutlu olmak isteyen insanın sahip olması gereken diğer bir özellik cesarettir. Cesaret, yani seçim yapabilme yeteneği. Bazen yürüdüğümüz yol çatallanır; ikiye, üçe, beşe ayrılır. İşte o zaman doğru yolu seçebilmek, doğru yolu seçecek cesareti gösterebilmek önem kazanır. Bana danışan insanlara verdiğim bir örnek vardır. Derim ki; kendinizi bir gemide düşünün. Sakin bir koydasınız ve başınıza bir şey gelsin istemiyorsunuz. O zaman bulunduğunuz koyda öylece sakin kalın. Bunun sonucu nedir? O koyda senelerce sakin sakin yaşar ama hiçbir yeri keşfedemezsiniz. Çünkü denizlere açılamaz, uzakları göremezsiniz. Yani insan hayatta bazı riskleri göze almazsa, seçim yapma cesaretini gösterip yola çıkmazsa bulunduğu yerde kalır.
     Mutluluğun öncelikli şartlarından birisi de iyimserliktir. Hayatta bize darbe vuracak ya da bizi yıkacak pek çok şey vardır. Hiçbirimiz harikulade hayatlar sürmüyor, bulutların üzerinde yaşamıyoruz. Ancak bütün bu dertlerden sonra kazanım olarak bize bir şeyler kalabiliyorsa, yaşadıklarımızdan öğrenebiliyorsak; kaybettiklerimize rağmen, daima yaşamak için bizi ayakta tutabilecek  bir şeyler bulabiliyorsak iyimserlik duygusuna sahibiz demektir.
     
     Mutluluk aynı zamanda verebilmektir, fedakarlıktır. Biz aslında dayanışmayı seven bir toplumun çocuklarıydık ama giderek daha bencil, daha bireyci yaşamaya başladık. Fakat modern şehir hayatında hepimiz bir kenara çekiliyoruz. Oysa mutluluğun en büyük kaynaklarından bir tanesi karşılık beklemeden verebilmektir. Hani çok güzel bir söz vardır '' Veren el alan elden üstündür'' diye. Verebilen insan gerçekten kendisini çok mutlu hisseder. Bu, pek çok psikoloji deneyiyle de ortaya konulmuş bir gerçektir. Çünkü verdiğimiz zaman ruhumuzun yüceldiğini, daha iyi bir insan olduğumuzu hissederiz. Bu his bize mutluluk verir.

                                                                                            Prof. Dr. Kemal Sayar Ruh hali (2006)
                                                                    Bireysel mutluluk-Sosyal mutluluk. 19-20-21 s. Timaş yayınları
 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder